Yedi Cüce Şarkısı'nın Yeniden Doğuşu

 Yedi Cüce şarkısının doğum günü üzerine, 
Atilla Çağdaş Değer ve Çiğdem Aytepe'den bir anı:

 

Muammer Sun'un Yedi Cüce şarkısı, ülkemizde yediden yetmişe en çok bilinen, sevilen, kuşaktan kuşağa en çok aktarılan çocuk şarkılarının başında gelir.  

Sevgili İsmail Sezen’in 13 Mart 2021'de facebook üzerinde paylaştığı bu fotoğraf, yine içimizi titretti. Özlemle doluyuz.

13 Mart 1968’de yazmış Muammer Hocamız. Bugün 15 Mart 2021. Demek, bu güzel şarkı elli üç yaşında. O günlerin güzel enerjisini bugünlere taşıdı.

Bizim de bu şarkıyla ilgili, hep sevinçle hatırladığımız bir hikâyemiz var. Bu kıymetli fotoğraf bugün bizi o günlere götürdü. Sanıyoruz, bu güzel şarkının ikinci kez doğması diyebiliriz hikâyemize:

2004 yılından itibaren Sun Yayınevi’ne gidip hocamızla sohbet ettiğimiz güzel günler… Bazen biz arayıp yanına giderdik, bazen sürpriz yapardık.. Korocak giderdik mesela :)  

Bazen o telefon açar; hadi gelin derdi. Ne işimiz varsa bırakır, Beşevler’den Akdeniz caddesine koşardık. 

O gün herhalde 2006 veya 2007 yılında olmalı, sohbetimiz sırasında Yedi Cüce şarkısından bahsettik. Çocuk koromuzda çok severek söyletiyorduk bu şarkıyı, çocuklar da severek söylüyorlardı hep.  Ancak konser programına almaya çekiniyorduk, çünkü şarkı hemen bitiveriyordu.  Acaba Muammer Hoca yeni sözler yazmayı düşünür müydü? Heyecanla sorduk o gün hocamıza. O da her zamanki gibi dikkatle dinledi bizi, düşünelim bunu dedi. 

Aradan iki hafta geçti... Yine okuldaydık, aradı; 

Telefonda, ondan duymayı çok sevdiğimiz “size bir sürprizim var, hadi gelin” sözlerini duyduk. Aceleyle hemen toparlanıp çıktık.  Meraklı bakışlarımızla karşısına oturduğumuzda, bize yeni yazdığı iki sözüyle Yedi Cüce şarkısını söyledi! 

O kadar yoğun işleri içinde düşünmüş, planlamış, iki hafta içinde yeni iki söz yazmıştı. Bir de şarkının sonuna küçük bir bitirmelik kısım eklemiş, bizim hemen bitiveriyor dediğimiz şarkı, form olarak üç katı kadar büyümüştü. Ve yeni eklenen bu güzel sözlerle:


Vız vız arı gibiyiz

Hiçbir şeyden korkmayız.

Her çiçekten bal alır bal toplarız, bal toplarız. 


Biz tam yedi cüceyiz 

Koskocamadır sevgimiz

Sevgimiz sarsın sizi, sarsın sizi, sarsın sizi. 


Bu sözler yılların birikimiydi. Bir insanın, çocuklar için yazdığı kuru öğütler değildi. Her biri onun yaşam felsefesiydi. Arı gibi çalışkan olmak. Korkusuz olmak. Hayatta her yerden bilgi almak, ötelememek. Ve sevgiyi yaşamak. Sevgisiyle etrafını kuşatmak. Bu sözler Muammer Sun'du. 

***** 

Bizim mutluluğumuza diyecek yoktu elbet, ağzımız kulaklarımızda çocuklarımıza öğretebilmek için gün saydık. Muammer Hoca’nın yeni sözler yazdığını duyan çocuklardaki coşkuyu da görmeliydiniz! 

Çok büyük bir sevinçle 24 Nisan 2007 Muammer Sun’a Saygı konserimizde ilk kez şarkıyı, bu şekliyle seslendirdik.  

Sonrasında Muammer Hoca şarkının eşliğini de bu forma göre yazdı, ayrıca fagot partisi ekledi.  

*****

Bir şarkıyı yazdıktan sonra 40 yıl bile geçse, bir ülkede o şarkıyı milyonlarca insan bile çok sevse, daha iyisi olması için bir şeyler yapılabiliyordu.

*****

Her zaman daha iyisi olabilir, 

Emek vermek, çalışmak gerek,

Alanda çalışan kişileri dinlemek, çözüm üretmek, neye ihtiyaç var sormak, bilmek..

Tüm bunları sözle değil, eylemle gösterdi hep Muammer hoca. 


Hep yanımızda gülen gözleriyle. 

Atilla Çağdaş Değer – Çiğdem Aytepe  

15 Mart 2021


Yorumlar