Süreyya Çağlar'dan Milli Egemenlik ve Barış Şarkısı

23 Nisan 2020,
Ulusal Egemenliğimizin 100. yılı onuruna, 
Geleceğe bırakılmış bir çalışma / söyleşi / anı:
Muammer Sun - Milli Egemenlik ve Barış  Şarkısı.

Bu yapıt, 23 Nisan coşkusunu hep birlikte yaşayacağımız, çocukların yanı sıra yetişkinlerin de severek söylediği, söyleyebileceği bir şarkı.

23 Nisan'da neden sadece çocuklar şarkı söyler, meslektaşım Atilla Çağdaş Değer ile hep konuşurduk. Sadece çocukların bayramı değil ki?
Hele Ulusal Egemenlik!

İşte bu nedenlerle, hem kendimiz için, hem de bizden sonraki kuşaklarca da sevgiyle, ustalıkla seslendirilsin dileklerimizle, Süreyya Çağlar hocamızı ziyaret ettik.

Yanlış görmüyorsunuz; duvarında Muammer Sun imzası var!

Süreyya Çağlar, bu yıl 69 yaşında.  Faydalanmamız gereken engin deneyimleri, birikimleri var. Kendisi Muammer hocanın hem öğrencisi olduğu için, hem de yıllardır devam eden diyalogları olduğu için marşlarının nasıl söyletilmesi gerektiği konusunda, ülkemizin en önde gelen kaynak kişilerinden biri. Muammer hocamız da onun seslendirmelerini geçmişten günümüze çok beğeniyor. Hele efsaneleşmiş "Biz Atatürk Gençleriyiz" yorumu!

Büyük ustamız ile "Biz Atatürk Gençleriyiz" hakkında yaptığımız söyleşiden kısa bir alıntı:

"Süreyya hoca, o şarkıyı söyletenler içinde, benim gözümde en değerli ifadeyi yakalamış, en değerli müzik öğretmeni. Çok saygı duyuyorum kendisine. Bir çok eseri çok iyi yorumladığı gibi "Biz Atatürk Gençleriyiz" isimli bu şarkıyı da çok iyi yorumladı.
Sözlerin anlaşılırlığı, hece sonlarındaki sessiz harflerin duyulurluğu, hepsi çok iyi oldu. Ayrıca müzik, nüansları da çok iyiydi. Yani benim çok takdir ettiğim bir icra çıktı.
Sonra da söyleten çok oldu bu şarkıyı ama hep aklımda Süreyya Çağlar hocanın söylettiği şekil kaldı ve beğendiğim bir şekil oydu" (Muammer Sun, Ekim 2017). 

Keşke böyle bir birikimden daha çok genç, daha çok eğitimci faydalanabilse. Benim bu küçük çalışmam sadece bireysel bir inisiyatif, oysa ne çok kurumsal girişim gerekli. Bizden sonraki kuşakların bu durumu gözlemleyip, analiz edip, gerçek/derinlemesine eğitim konusunda geleceği şekillendirmesini önemli görüyorum.   

Gelelim sorumuza, gelelim videomuza. Yönettiği eserleri hep ince ince, emek emek çalıştıran Süreyya Çağlar'a, "Ulusal Egemenlik ve Barış Şarkısı"nı nasıl söylemek gerek, nasıl çalışmalı, siz neler yapıyorsunuz diye sorduk; bizleri kırmadı, eserle ilgili düşüncelerini paylaştı, anlattı.

Kendisinden bizlere,
bu şarkıyı söyleyecek gençlere,
söyletecek eğitimcilere;
23 Nisan 2020 anısı, 100. yıl hediyesi!



Bu videoyu çeken, bugünü organize eden, çok sevdiğim arkadaşım, meslektaşım, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Çocuk Korosu şeflerinden Nilüfer Tatman'a candan teşekkürlerimi sunuyorum. O olmasa bu çalışma olmazdı.

Işık denemesi :)

Bu keyifli söyleşinin ardından elbette bu yapıtı Süreyya hocamız yönetiminde dinlemek isteriz;
TRT Ankara Radyosu Çoksesli Çocuk Korosu'nun kaydını sizlerle paylaşıyoruz.*

Hocamızın bahsettiği pek çok detayı; olan ve olması zor olan kısımları dikkatli bir dinleme ile fark edebilirsiniz. Biz müzisyenler için her zaman daha iyisi var. Süreyya hocamızın da burada daha iyi yapmak istiyorum dediği kısımlar elbette yer alıyor ancak idealizmin de gerçekten sonu yok. En başta Muammer Sun'un beğenisini almış, dünya standartlarında, pırıl pırıl bir kayıt. Başta hocalarımızın, piyanist Nursel Taşçıoğlu'nun ve tüm güzel çocuklarımızın emeklerine, yüreklerine sağlık!



Saygılarımla,
Çiğdem Aytepe


*Bu kayıt bu sayfada eğitim amaçlı yayınlanmaktadır. İzinsiz paylaşılamaz, yayınlanamaz. 


Yorumlar